Om HudikPortalen

OM HUDIKPORTALEN

Nils Vigren var min morfar och min inspiration till att starta HudikPortalen 2009. Nils var en duktig amatörfotograf och tyckte mycket om att fotografera händelser i Hudiksvall. Främst när det skulle rivas något och byggas nytt. Då var han där med kameran och dokumenterade. Det var de bilderna som fick mig att vilja hedra minnet av morfar genom att leta upp ursprungsplatsen där han fotade bilden en gång i tiden. Det är främst 70 och 80-talet som han hade mycket bilder ifrån.

Nils "Nisse" Vigren - 1922-1997

Så det var starten av HudikPortalen, att lägga Nils bilder jämsides med dem jag tog. Så detta blev ett otroligt arbete, att gå runt staden och leta ursprungsplatsen för Nils bilder. Men det var väldigt roligt, jag gick ofta ut tidiga morgonar då det var färre med bilar och männsikor ute. Jag tog med mej en termos kaffe och strosade runt med kameran i timmar åt gången. Sen fortsatte detta Nu & Då på även andra fotografers bilder. Bilder som kanske var 100 år gamla letade jag upp ursprungsplatsen till där bilden togs. 

Skidtur ut på fjärden för foto av Kastelholmen

Ibland blir det svårt att fota exakt där fotografen en gång stod, då det kan vara nya byggnader, etc. som står just där. Jag har tillgång till en väldigt stor bildbank med fotografier över Hudiksvalls stad och byarna runt omkring. Samlandet av gamla bilder, vykort, etc. från min hembygd startade för mer än 20 år sedan. Så det finns mycket, mycket material att dela med sig av till HudikPortalen från både mina egna bilder och även andras. Jag är yrkesfotograf och filmare sen 1999 och även en stor naturälskare som är ute väldigt mycket runt omkring kommunen. Det har betytt att det blivit väldigt mycket bilder och film från denna kommun och bygd genom åren. Så jag har även fört min morfars fotografernade av staden vidare genom att vara på plats och dokumentera innan en förändring görs. Inget kommer undan våra kameror.

Denna staty står nu på Kärleksstigen, men
Nisse var som vanligt snabbt framme och dokumenterade innan en förändring skulle
göras i Hudiksvall.

Nisses och min kärlek till Hudiksvall gjorde att det var mödan värt att dokumentera staden, men sen kom ju tankarna att vilja dela med mig av dessa bilder till andra. Det var så HudikPortalen startade. Sen har sidan byggts på med en massa annat trevligt som härrör till kommunen. Men sidan har nu legat nere många år i brist på energi och andra saker som tagit tid. Men nu när dessa corona tider startade kände jag verkligen att det fanns tid för uppdatering av HudikPortalen och att börja arbeta med den igen. Inte bara för att man har mer tid nu, det var även för att få ge någonting till folket som sitter där hemma i stugorna vid datorerna, etc. mer än någonsin.

Det har blivit många timmar framför skärmen.

Sidan behövde även en stor uppdatering gällande gränssnittet. 2009 gjorde man hemsidor anpassade för datorer inte för mobiler och läsplattor. Det har betytt att sidan har varit lite svår navigerad för dagens teknik. Men nu så känner HudikPortalen av automatiskt ifall man surfar på en PC, laptop, mobil eller läsplatta. Därmed blir sidan mycket mer lättläst och bilderna blir så mycket enklare att förstora upp och titta på.

Även en Youtube kanal för HudikPortalen är skapad 2020. Likaså en Facebooksida där nya uppdateringar av HudikPortalen publiceras, så man lättare får koll på allt nytt som läggs ut.


Sen det ironiska i detta med Nu & Då bilderna är att nu har Mina egna bilder blivit gamla, mer än 10 år sen jag började med att fota där fotografen en gång stod. Så nu kommer jag snart att få göra likadant med mina egna bilder. Gå tillbaka till ursprungslatsen och fota igen och jämföra med mina bilder likaså. Mina barn och barnbarn kanske för denna grej vidare även dem. Isåfall blir det väldigt roligt för framtidens generationer att få beskåda. NU & Då bilder i massor av led. Med kanske 10 års mellanrum vid varje fotosession. 


Mycket nöje

Roger M Persson

Bidrag till Lillfjärdsfåglarnas mat, 50-talet

DONATION

HudikPortalen är helt självbekostad av mig och det är 100 tals timmar, kanske 1000 som är nedlagd på sidan. Istället för att lägga energi på att jaga annonsörer och skicka fakturor, mm. Så lägger jag hellre den energin på HudikPortalen och dess innehåll.


I dessa tider med rådande omständigheter, har alla annonsörer dessutom försvunnit. Då många företag måste spara. Det har gjort
att det inte är någon vits i dagsläget att ens försöka få sponsorer och annonsörer till sidan. 


Däremot finns det en anslagstavla-sida på HudikPortalen där småföretag som själv hör av sig kan annonsera helt gratis.

Mer info om detta på "Anslagstavlan"


Så jag tar hellre emot en donation så sidan kan fortgå och utvecklas.
10 kr. eller 100 kr. eller mer eller mindre. Alla summor är lika värdefulla. Så du som gillar denna sida och vill att den ska leva vidare, donerar ett litet bidrag är det guld värt för mig och min motivation.

Tack på förhand.

Roger M Persson
skapare av HudikPortalen

För donationer
Swish nummer: 0706236499
Bank Giro: 5021-1747

Roger M Persson

grundare av HudikPortalen
fotograf och naturnörd


Email:      info@hudikportalen.se